2015. Drugi deo

Najbolje iz 2015. by Vojkan Bećir deo 2.
#KolumnaPetkom

Za one koji su se sad uključili, u toku je prenos utakmice Vojkan vs. 2015

Za sada je 85:15 za tekuću godinu

U drugoj četvrtini očekuje se poravnanje rezultata

Pravila nisu jasna, ali kad sudija odzviždi, trebalo bi da imate uvid u to kakva je prethodna bila i na šta i koga u sledećoj godini obratiti pažnju

Sva priča samo je vodič kroz plejlistu koja je embedovana i koja će vam nadam se služiti tokom cele 2016te

 

 1. KILL J

 

Toliko im je sve tamo dobro da valjda imaju vremena da budu bolji. Skandinavski pop postao je sila za sebe, sa sve svojim podžanrovima. Kill J je u onom koji se interesuje za rodnu osetljivost, za podele i njihovo ukidanje. Slušali smo Propaganda, ličniju You’re Good But I’m Better, ali i nedavno objavljeno distopijsko viđenje treš klasika Barbie Girl. Ovoj dankinji kao da su nedavno dali zeleno svetlo, čini se da će nam tek sad sručiti svašta u lica.

 

 1. AJIMAL, AQUILO

 

Ajimal i Aquilo su dva potpuno različita projekta. Ja to vrlo dobro znam. Ali, nikada nisam siguran da li je Aquilo duo (jeste), a Ajimal projekat koji je okupio pedeset muzičara za jedan EP. Pored toga što im permutujem imena, oba projekta imaju drugačije pristupe ali zajedničku crtu – zvonki su i na trenutke gotovo duhovni rnb.

 

 1. DAY WAVE

 

Volim ja indie rock bendove, ali ih malo ima. Day Wave me sećaju na vremena kada sam tokom refrena zabacivao glavu i prosipao pivo iz plastične čaše.

 

 1. MANSIONAR

 

Ima dosta Australije ove godine. Ne znam da li im je bogatija godina ili meni organizam traži talase.  Mansionar su trio iz Sidneja koje su među prvima škoti primetili. EP objavili su uz pomoć CHVRCHES koji ih i na turneju sa sobom vode. Njihov synthpop daleko je mirniji, ali veoma impresivan. Vokal je pamtljivo upleten u melodiju koja je svekupno pogodna za koreografiju modernijeg baleta.

 

 1. DAUGHTER, BOY

 

Opet dva velika i distinktivna benda na jednoj poziciji.

BOY su napravili odličan posao pesmom We Were Here, još jedna “akustična” na 120BPM. Razočarali su me ostatkom albuma, možda time što ima samo još osam pesama. Premda, Hit My Heart je provela dosta vremena u mojim slušalicama.

Daughter ne žure. Album Not To Disappear kuva se tri godine i stiže nam tek sledeće. Boli ih uvo, žive od TV sinkovanja. No, dobili smo prelepu Doing The Right Thing i jedan od najlepših spotova godine. Od istih autora stižu još najmanje dva videa.

 

 1. SIZZY ROCKET

 

Mnogi su se vratili ove godine, čak i Scissor Sisters (makar posredno). Jake je pevao sa Kylie i Nervo, o tome ću kasnije. Babbydaddy je producirao jednu od najzabavnijih pesama godine. “I wanna fuck fuck fuck my best friend” odzvanjalo je u kolima gde god da sam putovao ovog leta. Klasičan naklon osamdesetim solidno je prošao i Sizzy Rocket je dobila moju punu pažnju. Poštovanje je zaslužila kaverom Perfume Genius – Queen. Posle toga je krenula nizbrdo. Aerobik da, glam rock ne. Ali, videćemo gde će dalje ova mlada, očigledno odlučna dama.

 

 1. JAMES YORKSTON

 

The Cellardyke Recording And Wassailing Society pojavio se tokom 2014. godine, ali me je pukao u januaru naredne godine. Pukao na onaj standardni način, da to moram da sa nekim podelim. A, kako je najlakše? Naravno, preko fejsbuka. Ali, zamislite, ni jedna pesma nije bila onlajn. E, to je pravi test. Da li ti se pesma toliko dopada da, ne samo želiš da je sa drugima podeliš, nego ćeš se pomučiti da to uradiš. Uplodovao sam je na svoj Youtube, što nikada nisam uradio ni sa jednom ranije. Album je producirao Alexis Taylor iz Hot Chipa, a na The Very Very Best daje i vokal. Evo je ovde, https://www.youtube.com/watch?v=DZOAdd5vpF8

Na Digster listu stavljam ono što nam je dostupno, ništa manje kvalitetnu Guy Fawkes’ Signature koja je taj spoken folk koji me je zaljubio u Džejmsa.

 

 1. KWAMIE LIV

 

Izdaleka je future rnb, izbliza future soul. (Ovo future bi kog mene već moglo i da se podrazumeva, jel da?) Kwamie Liv je dankinja zambijskog porekla. Kao da namerno luta između žanrova i namera. Neodređenost postaje njen žanr. Postoji ceo jedan EP, Weeknd cover, saradnja sa Angel Haze, mnogo razloga zašto je mnogima na listi za obratiti pažnju tokom naredne godine.

 

 1. VV (BROWN)

 

Nije ugovor za svakoga. Vanessa Brown započela je klasično muzičko obrazovanje, a sa 14 godina dobila ponude ljudi koji su brinuli o karijerama Boba Marleya. Kao petnestogodišnjakinja već je imala turneju po Japanu sa svojim pank bendom, pa je skrenula pažnju Puff Daddy-ju. Polydor joj izbacuje solidan pop album na kojem se ističe Crying Blood. Možda ste i čuli za nju, ali teško da znate da ova, sada 32ogodišnjakinja ima još albuma posle toga. Konceptualni Samson & Delilah izašao je pre dve godine, pratio ga je jaki vizuelni identitet koji je VV sama kreirala, što ne iznenađuje jer je primećivana u modnim krugovima i dovođena u vezu sa mnogim brendovima.

Elem, ove godine je izbacila album koji su fanovi finansirali – Glitch. I, kao sve što je radila, strava je.

 

 1. GEORGIA

 

Velika nada Domino recordsa ostala je na jednom “hitu”. Meni je veliki, ali ne baš komercijano uspešan. Ono što je najveći problem, nije dovoljno ishajpovao album. Greota, jer na Move System, njen spit je jako dobar, a bunt je odlično legao na bubanj. Samo pretpostavljam da je takav i ostali materijal koji nikada nisam preslušao.

 

 1. FLORENCE AND THE MACHINE

 

How Big, How Blue, How Beautiful nikada nisam preslušao u celini. Ne znam zašto. Oduševio me je singl What Kind of Man, inače sam poklonik života i dela gospođice Welch. Podržavam i konceptualne albume, ali bih voleo da se dovedemo u kontekst. Tražim da razumem da bih voleo, a čini mi se da je za razumevanje ovog albuma potrebno poznavanje određenog folklora. Doduše, kada se setim My Boy Builds Coffins, sećam se stvari koje više ne čujem u njenom glasu. Otišla je u manirizam. Baš danas slušam Where R U Now obradu. Stara Florence bi to drugačije. No, i ova današnja većinu šije. Zato je na listi.

 

 1. ELIOT SUMNER

 

Još iz demo faze, pre nego što je kao I Blame Coco objavila album The Constant, bio sam fan Stingove ćerke. U retkim slučajevima referenciram porodicu, ovoga puta to radim jer oboje imaju razloga da budu ponosni. Singlovi sa albuma Information počeli su da se pojavljuju još prošle godine, a datum izlaska konačno je zakucan za 22. januar 2016. godine. Kao zagriženi fan, mogu da joj zamerim što sam toliko čekao. Moja ljubav prema njoj počela je da se podrazumeva. Krivim je zbog toga.

 

 1. HOT CHIP

 

Mi ljudi, mi smo gadna sorta. Naviknemo se na dobro. Pre mnogo godina, počeli smo da podrazumevamo veličinu benda Hot Chip. Šta god da urade, dobro je. Napredno i pametno, pristupačno i konkretno. Plesno i potresno. Ali, smo počeli da klimamo glavom na to, kao što skrećemo pogled kad komšija bije ženu. Tako je – kako je. Njihov brilijantni ovogodišnji album možda nije slučajno nazvan Why Make Sense?

 

 1. CONNAN MOCKASIN, DEV HYNES

 

Iskoristiću priliku pošto su imali zajedničko izdanje, pa da uštedim opet na mestu.

Gde li su se ova dvojica našli, da mi je znati da tamo ne idem. Bez da me neko pogrešno shvati, volim ih, i volim što su mi dali EP. Ipak, ova vežba koju su uradili, mračnija je od stvari koje sebi dopuštam. Ne toliko mračno, koliko destruktivno. Dev se bori sa nekim demonima koji liče na neke sa kojima sam mislio da sam se izborio. No, jedva čekam njegove izlete u komercijalniji pop. Prošle nedelje pojavila se KASETA koju je radio sa Nelly Furtado. Još nije to došlo do mene, ali mi ideja o tom spoju zvuči sjajno.

Osim pomenutim izdanjem, Connan mi je obeležio prethodnu godinu i albumom koji mu je definisao status među svima koji se makar posredno muzikom bave.

Forever Dolphin Love bio je soundtrack jedne prijateljske večeri u Bivšem baru.

 

 1. DUA LIPA

 

Kada su je najavljivali kao novu nadu menadžmenta koji vodi i Lanu Del Rey, svi su na nju obratili pažnju, ali sa određenim očekivanjima. Ova devetnestogodišnjakinja vredna je vaše pažnje, ali više zbog potencijala nego iskustva kojim obiluje LDR. Stvar New Love prošla je solidno, ali je Be The One hit koji joj je obezbedio mesto na OneToWatch listama i objasnio da je ova devojka krenula svojom stazom.

 

 

 1. GRIMES

 

Propuštam nešto u vezi sa Grimes. Evo, koliko godina već. Mislim da je imala sreće. Da se u pravom trenutku pojavila kao kontrateža. Imala je sreće, koliko recimo i Adele. Očigledno je vrsan artist, ali nisam siguran da toliku pažnju zaslužuju kada se naspram nje stave neki njeni vršnjaci. Znate kako ja gledam na Grimes, kao na pojavu Cronut-a. Pojeo bih da ga stavite pred mene, ali nikada ne bih čekao u redu za njega. REALiTi mi ima jasnu poruku, ali hajp oko albuma nisam shvatio. Opet ponavljam, tu je gde je. Ali, prestanite da je upisujete u svoje leksikone kao omiljenu pevačicu.

 

 1. JJ

 

Prednost kada se kolumna potpisuje imenom je to što može da se jednostavno napiše – Zato što ih volim! Ove godine imaju izdanje Death, a nedavno i besplatnu za download pesmu I Wish. Vrlo dosledni, ostaju visoko na listi mojih želja za narednu godinu. Vodite me da ih vidim uživo, hvala.

 

 1. KYLIE MINOGUE

 

Neću da dužim, ima već toliko toga ovde: http://digster.rs/samo-je-jedna-kajli

Reč je o jednoj od najdostojanstvenijih karijera u pop muzici koja je možda peak-ovala u 2015oj. Sarađivala je sa Giorgiom, izbacila interesantan EP, uspešno nastupala, smuvala Galavanta(!) i krunisala godinu Christmas EP-jem na kojem je čak sestra Dannii. Deluje mi kao da je dobro probuditi se kao Kylie, kao da je zadovoljna sobom i svim postignutim. Tako i treba.

 

 1. LANY, LITANY

 

Od POPdepresije sam u nekom trenutku čuo o tome kako nam je trebalo više od dvadeset godina da se otresemo osamdesetih, a da se slično dešava sa devedesetim sada. Tranziciju čine bendovi koji su na samom prelazu te dve dekade. Dva po tome slična su Lany i Litany. Na istoj poziciji su zbog toga, a malo i zbog sličnog imena. Lany su stajliš trio iz Nešvila koji dobijaju ozbiljnu gurku muzičke mašinerije, pa ću ja da malo više stavim fokus na Litany.

Preplitanje rnb-ja i chillwave muzike uz jasne pevljive tekstove, uvek je dobra kombinacija. Stavite na to preispitivanje i kupili ste me zauvek. Moram da pomenem artwork za Work It Out na kojem je ni malo slučajno Nokia 3310. Jedno od dražih otkrića ove godine.

 

 

 1. BILLLY

 

Billy Paul Brooks dodao je još jedno L u svoje umetničko ime. Osim da je takođe deo benda Hawkon, o njemu se malo zna. Dok ovo pišem, preslušavam tek nekoliko pesama koje ima i mislim se da li je trebalo da mu dam bolju poziciju. Laidback, ujedno upbeat. Pesme koje verovatno nastaju na basu, imaju interesantne linije ali i nazive. Prednjači Feeling Shugie, pa Sertraline. Bad Timing ili nešto drugo, biLLLy ne dobija pažnje koliko zaslužuje. Nadam se da će se to promeniti. Nema ga na Deezeru, pa postanite njegov 383. folover na https://soundcloud.com/billyboynoyz

 

 1. SUN KIL MOON

 

U nekom drugom životu, ja imam dovoljno života da preslušam sve albume koje je Mark Kozalek napravio u poslednje dve godine. Još se nisam oporavio od genijalnosti koja izbija iz albuma Benji, stigao je još jedan, drugi najavljen već za januar, plus spoken word album izbacio pod svojim imenom. Ono što još više impresionira je to kako je imao vremena da se sa toliko ljudi usput posvađa? Ovo nije slučaj kada je granica između ludaka i genija tanka, već pređena. Na kraju dana, piše kao niko drugi, o temama kojima drugi ne prilaze. Dobija nagradu za najbolji zvučni kratki film.

 

 1. ROBYN, ANNIE

 

Robyn i Annie svojim postojanjem u velikoj su meri odredile POPactually. Ove dve rojksopice u 2015oj imaju izdanja koja se moraju pomenuti.

Robyn je predstavila projekat La Bagatelle Magique. Ona je najistaknutiji član ovog sastava, ali je njegov ključni član bio nedavno preminuli producent Christian Falk. Mislili su da će izgurati bez njega, u njegovo ime, ali je navodno bilo preteško. Otkazani su živi nastupi, ali je snimljen spot. No, projekat je osuđen na propast. Ostala nam je bar karnevalska Love Is Free i obrada Arthura Russella.

Annie je izbacila EP koji je u celosti producirao Richard X. Radovao sam se kao da je dvehiljadeosma, ali i brzo stavio The Endless Vacation EP u folder sa ostalim hitovima iz te godine.

 

 1. COLDPLAY

 

Pisao sam o tome da Colplay nisu krivi za nepopularni status koji imaju. Nisu oni tražili da ih obeleže kao rock. MTV kategorizacija zbog insistiranja na starom sistemu dodele nagrada, doprinela je da ljudima zasmeta jedan ovakav autentični, konzistentni, diversivni bend. Nakon hrabrog Ghost Stories, stigao nam je A Head Full Of Dreams. To je manje album, više poziv na turneju. Jer prethodni nije bio za sviranje po stadijumima. Coldplay možda nisu rock, ali jesu stadionski bend. To će se i pokazati na poluvremenu Superbowla, koje dolazi u pravom trenutku.

 

 1. MURA MASA

 

Alex je svrstan u muziku budućnosti, što mi olakšava situaciju da je samo tinejdžer. Ozbiljan crush na njega imaju skoro svi voditelji BBC radija, kako zbog instrumentalnih, tako i traka sa vokalima Denai Moore, Nao ili Jay Princa. Kulminacija se dešava saradnjom sa Shurom. Love For That ujedno je i tek najava onoga što sledi, ali i konačan razlog da dobije Sound of 2016 nominaciju.

 

 1. SOFI DE LA TORRE

 

Kada god pišem o nekome, znači da se nadam da će uspeti. Za neke sumnjam da će se ikada desiti, neki imaju šanse koliko i da dobijem na lutriji, ali za neke je samo pitanje trenutka. Iako više od godinu dana čekam njen proboj, Sofi de la Torre mogla bi u sledećoj godini da bude nova bar Halsey, možda čak Tove Lo. U međuvremenu, ona se isprobava na brzim i sporijim, no, uvek zadimljenim pesmama. Probajte prvo London x Paris, pa Colorblind Cruising.

 

 1. MIIKE SNOW

 

Umoran sam od objašnjavanja značaja Bloodshy & Avant producentskog dua. Mislim, ljudi su napravili Toxic, šta ima više da se priča. Ovaj jedan kida EDM smećastom muzikom kroz Galantis, no kada sednu Andrew Wyatt za sto, situacija se menja. Jedan od mojih omiljenih bendova i najboljih koncerata koji sam gledao uskoro izbacuje treći album. Njih trojica bili su produktivni zasebno, pa sada sedaju da rade opet za svoju dušu. Za njihovo slušanje je potrebno predznanje, pa se vratite njihovim prvim albumima, ali i Marleni Shaw koju su semplovali.

 

 1. MARIAN HILL

 

Marian Hill je trio iz Filadelfije. Njihova muzika je da lenjo puckteš prstima dok si blago napućen. Basom inspirisani, vokalom vođeni pop, sa zaleđinom u jazzu i eksperimentisanju njime. Wasted je njihova lična karta, ali One Time ima šansu da se pojavi na čartovima. Naredna godina mogla bi da bude njihova, jer samosvesne žene su u modi. Marian Hill lirika je o ženi koja ne samo da je probala mnogo toga, već tačno zna kako da ponovo dobije ono što joj se dopalo.

Fun fact, Jeremy i Samantha funckioniši i kao songwriter duo. Među klijentima im je i INNA.

 

 1. NAO, MABEL

 

NAO je taj future soul, alternativni rnb pomešan sa elektronikom. Sve je tu jasno i svima je na listi onih koje slušamo naredne godine. Kudos za procesiranje vokala. Daleko bogatija u svom pristupu i hrabrija zbog želje da se dopadne većem broju ljudi je Mabel. Rukunasrce, ona je na početku trke u nešto boljoj poziciji  jer dolazi iz plemićke porodice. Majka joj je njkv Neneh Cherry, otac Cameron McVey. To znači da je tata producent Massive Attack, ali i da joj je polubrat Marlon Roudette. Kapiram da nikome u toj porodici nije palo na pamet da postane ortoped. Obratite pažnju i na Tyson McVey koja radi kroz projekat PANES. I, zamislite kako izgleda njihov nedeljni ručak. Empire spin off bih da snimim.

 

 1. PASSION PIT

 

Manners se pojavio 2009. godine. Ništa slično nisam čuo, niti pre, niti posle.

Vrlo brzo se ispostavilo da je Michael Angelakos bipolaran, što je produbilo moje pozitivne predrasude prema toj dijagnozi. Passion Pit je kao kada biste pogledali u kaledioskop, a u njemu hiljade karausela. Detinje igrarije na razdrndanim orguljama, renesansni rok bal, rapsodija sećanja na budućnost i optimistični žal za neispunjenim potencijalom. Da mi ne izazivaju anksioznost, slušao bih ih mnogo više. Biće interesantno posmatrati ih sad nakon što se Angelakos razveo od supruge i (konačno) autovao.

 

 1. WILLOW SMITH

 

Zastrašujuće je talentovana. Sa toliko malo godina da ne smem da napišem koliko, napravila je jedan od najboljih albuma 2015te. Pojavio se tek 11. decembra, ali je bilo najavnih traka ranije. Za Willow će svi pretpostaviti da su joj tata Will i mama Jada platili najbolje producente, ali to pada u vodu kada shvatite da album nije namenjen komercijalnom tržištu. Ona nije namenjena svima, niti da bi se na njoj zarađivalo. Willow Smith je dete uspešnih roditelja koji su joj sve dozvolili. Kreativno razvijeno dete, spremno za neko novo doba o kojem svi maštamo. Ona je tek zagrebala površinu, ali zaronila dublje nego većina. Ne samo kada je reč o prethodnoj godini.

 

 1. FRACTURES

 

Fractures je ime pod kojim Mark Zito objavljuje ono što nastaje u studiju dok se igra formama i žanrovima. Očigledno je neko ko nema izbora i muzikom se bavi da bi se njome bavio. On uživa u formi i zanosi samog sebe. Nanosi sloj po sloj, i gotovo da mogu da ga zamislim tokom procesa. Zakon privlačenja doneo mu je frakturu vrata pre dve godine zbog čega je pauzirao pravljenje muzike. Nazivaju ga australijskim odgovorom na Thoma Yorka, a preporučuje se The xx fanovima, kao i onima koji vole prve Gotyeove albume. Vrlo se preporučuje.

 

 1. BANOFFEE

 

Keks i puter za osnovu, braon šećer se karamelizuje po nahođenju pa pospe po tome. Banane nakon rezanja na kolutiće obavezno pospite sa malo limuna, kako ne bi pocrnele. Krem može samo da bude samo slatka pavlaka ili onaj od žumanaca ako imate više vremena.

Moj broj je 0600780700. Pozovite me kada napravite Banoffee.

Dok spremate taj kolač, slušajte još jednu mladu nadu iz Australije, možda baš pesmu Ninja koja počinje stihovima I will make you breakfast…

 

 1. SEEKAE

 

Seekae je bend iz Sidneja koji se do albuma The Worry bavio samo instrumentalnom muzikom. Ne znam šta su čekali da dozvole Alexu da zapeva. Zvuče kao stondirani stric Džejmsa Blejka na steroidima. Retko se naizlazi album sa toliko jakih pojedinačnih pesama. Slušam ga polako, vraćam mu se često. Zbunjuje me, na način na koji sve treba da nas zbunjuje, mnogo šta u vezi sa The Worry, posebno artwork.

Hoću ih na zajedničkoj turneji sa RY X, odnosno Howling.

 

 1. WOMANS HOUR

 

Ova četvorka nema konkretno za šta da se čovek uhvati, osim kvaliteta. Njihova vanrednost dolazi iz umerenosti, njihovu odmerenost ne treba mešati sa prosečnošću. Lože se na monohromatizam i priznate umetnike, vajbaju na The xx i sve ostale koji variraju minimalistički romantizam.

 

 1. MISSY ELLIOTT, JANET JACKSON

 

Vra ti le su see, sestre i da lje to ra de dru ga či jee

Vratile su se i ne mogu biti srećniji zbog toga, niti zadovljniji kako dostojanstveno.

Na način na koji se ispostavilo da postoji veće nego očekivano tržište za Adele, tako je dokazano da su ljudi željni zvuka koji su Janet i Missy gurale devedesetih, pa i tokom nultih. U more mladih artista koji su rasli slušajući Velvet Rope, Dammita Jo, Supa Dupa Fly ili Under Construction, upale su i njih dve. Janet celim albumom, Missy zvanično samo jednim singlom, ali i nekim saradnjama, među kojima je i BURNITUP sa Janet. Prodaje se to, nije to loše. Njih dve nisu interesante brendovima, pa ih nećete videti na naslovnim stranama kao mlađane zvezdice, ali muzika im se prodaje. I karte će se prodavati. U nekom trenutku kao da sam sanjao da je Janet bukirana za Beograd. Nije to nemoguće. Bilo bi lepo videti ih i na zajedničkoj turneji, a 2016ta raduje jer nam stiže ceo Missy Elliott album.

 

 1. SHAMIR

 

Ovde govorimo o klincu koji je imao najbolju pesmu 2014. godine. If It Wasnt True se nekim nesrećnim okolnostima nije našla na debi albumu koji je izdat ove godine, ali je svakako bila povod da se on uopšte dogodi. Ako vas interesuje kako će svet izgledati za deset godina ili manje, pogledajte Shamira (i Willow Smith). Njegov muzički izraz nazvan je ratchet pop. Njegovo prisustvo je nesporno, kao i talenat. Često odzvanja Azealia Banks kada se o njemu priča, sa tom razlikom da Shamir deluje kao fino i vaspitano dete. No, pazite da vam ne ulepi žvaku u kosu. Dobio je mesto u Vogue, što je manji kompliment od činjenice da deli stranicu sa Kylie Jenner (i Tinashe).

Share:

Postavi komentar