Fuck The Format!

Kolumna Petkom by Vojkan Bećir

Ovih dana, kroz news feed-ove provlače se postovi koji počinju sa Ideja je da se Facebook preplavi dobrom muzikom… Ne znam koga vi za prijatelje imate i zašto do sada niste hajdovali sve dnevnopolitičare, anlajkovali pejdževe domaćih medija… jer svakog puta kada se žalite na sadržaj svog fida ili tajmlajna, jasno kudite sopstvene izbore.

Ako ste za dobru muziku i razgovor o njoj, izvolite na facebook.com/POPactually

Lajkujete MjuzNews. Počnite da koristite Deezer i pustite ljude koji rade Digster plejliste da vam predlože šta da slušate, u odnosu na par zadatih kriterijuma.

Opcije postoje, iako ih je malo. Najlakša je sesti i žaliti se. Ili možda i nije tako lako, nego smo u tome toliko postali dobri. Volimo da lajemo, pod pretpostavkom da nas niko ne čuje. Kao da ne znamo da nas radio uvek sluša.

Nakon skoro pet godina, rastajem se sa Gradskim. To sve tamo, nažalost, nikada nije dostiglo nivo koji je zamišljen. Pozvan sam da učestvujem u kreiranju nove radio stanice u momentu kada je termin “formatiranje” bio poznat samo nekolicini koji su prošli kroz tematske studije. Naučio sam mnogo, najviše da je osnovno pravilo “Fuck the format!”. Ali sam naučio da se prvo pravilo koristi tek kada je format uspostavljen.

Radio sam jutarnji program i shvatio da Nema tih para za koje bih radio išta slično. Ustajenje pre pet ujutru protivno je svačijem bioritmu i nešto je na šta niko ne može da se navikne. Iako je reč o najdinamičnijem radio programu, o privilegiji i velikoj odgovornosti, nisam izdržao više od 18 meseci. Od stvari koje sam pokupio tokom tog perioda je i lekcija o radu u paru. To što sam izdržao koliko sam izdržao da radim od šest ujutru, velikim delom je zbog toga što sam radio u paru sa Natašom Guberinić. Verovatno jer je raditi sa njom kao raditi sa celim jednim timom.

Kao što to obično kod mene biva, sa jutra sam prešao na veče. Dakle, iz ekstrema u ekstrem. Sedeo sam naspavan i mirne glave, bavio se životima pop zvezda, preslušavajući one koji za njih pišu. U nekom trenutku počinje priča o reformatiranju. Pojava Top Charta čini mi se kao jedina promena.

Ideja je bila da ponedeljkom od osam predstavim 20 pesama za koje su ljudi najviše glasali prethodnih sedam dana. Prvobitno je bilo ponuđeno 50 aktuelnih hitova, pa 40. Lista zaista jeste formirana glasovima koji su se prikupljali na sajtu gradskiradio.rs, a moje je bilo da neke nove pesme i predlažem. Na početku stidljivo, igrao sam na sigurno. Kasnije sebi dozvoljavao ispade, pa se tako na listi nalazi i (u prethodnoj kolumni pominjani) BOOTS. Radio friendly subjektivna je kategorija. Fuck the format!

Negde tamo, na početku Gradskog, svi su kukali na Someone Like You, dok su istraživanja pokazivala da je to jedina pesma koju potencijalni slušaoci želeli da čuju.

Odlazim pre nego Hello postane razlog da se menjaju stanice. Premda, na svim ide ista pesma. Pa, možda treba da se ispravim. Odlazim pre nego Hello postane razlog da se isključi radio.

Radio nije FM. Radio je ideja. Postoji u različitim oblicima. RADIOzapravo je na internetu. Ne mislim na klasične internet radio stanice, jer to je, kod nas, i dalje luksuz. Dobra konekcija možda je nešto na šta se navikavamo u kancelarijama i kod kuće, ali i pored velikog broja skupih smartfonova u džepovima jeftinih farmerki, impozantan je broj prepaid korisnika u Srbiji.

Uskoro bi trebalo da odlučim o svojoj budućnosti na radiju, da li ću preći na postojeću ili pokrenuti svoju na webu. Znam da nakon 12 godina pred mikrofonom, ne mogu ni da se pretvaram da mogu bez njega.

Valjda ću imati plan do 21. decembra kada učestvujem na tribini koja za temu ima budućnost radija. Hvala Ani Martinoli koja me je pozvala da učestvujem i pozdrav sa ostale profesore fakulteta koji nisam završio.

Do kraja godine, slušajte me na Gradskom radiju,

ponedeljkom od 20h i reprizno subotom od 17h.

A ukoliko vam memorija telefona to dozvoljavaj, sinkujte Digster by POPactually.

Petkom se osvežava. Danas dodajem više od trideset pesama, jer verujem da treba da ih čujete.

Do sledeće kolumne, imajte izbora *

@vojislavzapravo

 

Share:

Postavi komentar