Kolumna Pariz

Kolumna petkom by Vojkan Bećir

Sedim u jednom pariskom lokalu i pišem kolumnu. Večeras idem na Pitchfork Paris. Ići ću metro linijom 2, pa uzeti M5 – sve sam naučio. Grad je veliki, ali logičan. Podređen je onima koji u njemu žive, ali i onima koji kroz njega samo prolaze. Ja sam tu na dve nedelje. Nekome je to nedostižno, nekome malo, meni se čini dovoljno da ispunim obećanje podstaknuto stihovima Friendly Fires – One day, we’re gonna live in Paris…

Najvažnije u vezi sa Parizom je sleteti po mraku. Jer, kao da slećeš na božićnu jelku.
A, ima nešto u njemu što čini da se osećaš da, i pored toliko ukrasa, baš si ti falio kao zvezda na vrhu. In the city of blinding lights…

Jedva sam čekao da stignem i okačim bilo koju sliku uz kepšn “Hello from the other side”. Od svih pesama koje za temu imaju grad u koji sam se uputio, ipak je preovladao aktuelni hit.
Stavio sam na shuffle sve koje sam se setio da su voleli ovaj grad ili samo jedan njegov deo – Joe Dassina, Lanu Del Rey, Au Revoir Simone, Little Dragon i #Numero. Pevao sam sebi u bradu Les filles de Paris sont plus belle du monde i lipsinkovao (for my life) Dinnu Washington.

Taman kada sam pomislio da evolocija ide u tom pravcu da će se bebe rađati sa slušalicama u ušima, ispostavlja se da francuzi ne haju toliko za buku oko sebe. Tek svaki peti ih ima oko vrata, a bubice kao da ne dobijaju uz telefon. Još dok sam bio u avionu, počeo sam da gvirkam u tuđe aparate. Malo onih koji slušaju muziku za poneti, za to uglavnom koriste Deezer (što ne iznenađuje, Francuska je firma). Prepoznao sam na plejlistama Lil Wayna i srodnike, ali i bio iznenađen brojem modernih šansonjera koje slušaju sredovečniji. Marshall je jak brend ovde. Umesto earbuds, nose se headphones. Braonkaste najčešće, da se slažu sa haripoterastim okvirom naočara. Primetio sam i nekoliko Bose bežičnih. Beats se nose samo uz džordanke.

Uvek sam se divio flowu francuskog hip-hopa iako mu se zbog jezičke barijere nisam prepuštao. No, jedne večeri na Monmartru sam se toga naslušao. Arapi ga vole, i vole da ga dele preko bluetooth zvučnika.

Tokom dana, u većini kafića se čuje samo žamor zaposlenih i zveckanje escajga. Uveče će lenjo pustiti La Belle Musique mixtape sa YouTubea. Urbaniji šopovi naklonjeni su američkoj kulturi, pa ćete uz jak bas moći da kupite ne samo patike nego i Beef Jerkey. Trendi radnje furaju Kitsune kompilacije. U GAPu je išao ceo Feist album.

Gledao sam Bandsintown impresioniran ponudom lokalne scene. Na posterima ćete takođe pre sresti francuske izvođače nego internacionalne. Očekivano, ima za svakoga po nešto, ako se organizuješ na vreme. Svi iole dobri eventovi su unapred rasprodati. Potresao bih se više što su rasprodate karte za Benjamine Clementine a L’Olympia, da nemam pored tastarure ulaznice za večerašnji Rhye koncert, posle kojeg Thom Yorke predstavlja Tommorow’s Modern Boxes.

vojislavzapravo

popactually

 

Share:

Postavi komentar