Koncertni serijal

Kolumna petkom by Vojkan Bećir
SPOILER ALERT: Ovo je i dalje kolumna koja za temu ima pop muziku i njene najrazličitije oblike. O izgubljenim danima i seriji pišem zato što sam slučajno shvatio da je već petak i vreme za još jednu kolumnu. Pošto nisam smislio temu, pokušavam da kroz ovaj uvod izvučem nešto vredno pisanja.

Izgubio sam negde dva dana ove nedelje. “I had to retrace my steps” kao što su me načili u američkim serijama koje gledam. Onda mi je palo na pamet da odštampam oglase i delim ih po komšiluku kao da su dani mačka. Ispostavilo se da sam cela dva dana ove sedmice izgubio pred ekranom bindžujući “The Family”, najbolja seriju koju verovatno niste gledali ove sezone. Trebalo bi. Odličan odličan triler. Za svaki kupljeni obrt, dva se dobiju gratis.

SPOILER ALERT: Ovo je i dalje kolumna koja za temu ima pop muziku i njene najrazličitije oblike. O izgubljenim danima i seriji pišem zato što sam slučajno shvatio da je već petak i vreme za još jednu kolumnu. Pošto nisam smislio temu, pokušavam da kroz ovaj uvod izvučem nešto vredno pisanja.

Možda da pomenem kako je Beograd bio lep u sredu. Proćelav i letargičan, zapušten i nostalgičan, ali lep. Ne toga svestan, ali lep. Takvi su najlepši. Bila je puna Amerikana, a meni puno srce, kao i svakog puta kada ljudi dođu na kocert i znaju zašto su došli. Veliki alt-rock bend Tuxedomoon prvi put su integralno izveli album iz 1985te kojim su postigli kultni status koji danas uživaju. Na koncerte idem redovno, ali nije svaki ovoliko bogat tom magijom koja čini da sve bude u redu, baš onako kako znam da će na kraju biti. Kada pripadaš. Sve sam ubeđeniji da će na kraju to biti najvažnije.

Čekam da mi Darkstar odgovore na pitanja o mašinama na kojima prave muziku, o novom gradonačelniku Londona, ali i o poslednjem albumu, sada kada postoji odstup od godinu dana. Podeliću intervju na dva portala – MjuzNews i BeforeAfter. Valja udariti na što više strana jer verujem da će koncert biti više nego dobar. Darkstar ne samo da su vrsni savremeni muzičari, već su i angažovani i aktuelni.
Pored njih, te večeri će nastupati i jedan od najinteresantnijih alternativnih domaćih muzičkih projekata – Tapan. Reč je o duodrami dve beogradske legende. Sima i Švaba već su priznati u određenim krugovima i van naših granica, a ovaj nastup će im biti prvi i činiće ga još dva člana benda.
Dakle, subota 27. maj – KC Grad.

Okej, tema se nazire. Još jedan koncert kojem se radujem da pomenem, pa da se razilazimo.

Die Antwoord dolaze u Ciglanu 11. juna. Trenutak za to je odličan. Vrlo su raspoloženi. Ovih dana otkrivaju pesme sa mikstejpa, a uskoro dobijamo i pravi album. Premda, daleko od toga da mikstejp otaljavaju. Za pesmu sa Ditom Von Teese izbacili su i spot. Ninja i Yolandi nasilno su se probili u mejnstrim i bizarno je koliko ih je on prihvatio. Ne samo da su obrnuli igricu nego je i dalje vrte oko malog prsta. Najkemp pop duo današnjice već je bio u Srbiji u periodu kada se EXIT vodio drugim politikama. Interesantno je da je EXIT upravo odgovoran za koprodukciju ovog vanrednog događaja. Veče u Ciglani biće najava tog festivala, iako se održava u okviru drugog – festivala Dev9t koji konačno dobija svoje okvire. Prošle godine je sve to bilo više nego konfuzno, ali znajući ko stoji iza te ideje, bilo je pitanje vremena kada će se profilisati i postati sila za sebe. Pratite kako se to razvija, pitanje je trenutka kada će beogradski “Burning Man” prerasti Ciglanu. Premda se nadam da je nikada neće napustiti.

Što se tiče Die Antwoord… BANANA PUDING! Postoji klip u kojem Ninja priča kako ga je Kanye zvao u studio, puštao mu porniće i nudio ga dezertom koji je Kim Kardashian lično pravila. Ovo je najbizarnija i najromantičnija priča svih vremena. Najbolja stvar kod nje je to što je utoliko neverovatna, koliko i moguća.
Na drugom kraju vanrednosti, kralj trolova Kanye West Neopečeni, Prvi svog imena, sedi sa Ellen Degeneres i rentuje uživo. Pa igra igricu u kojoj tokom pet sekundi treba da navede tri stvari na zadatu temu. Na trenutke mislim da ne razume jednostavni zadatak. Na trenutke sam siguran da ga se ne tiče koji je.
Za kraj, da vratim na koncerte, njegov bih da vidim.

Share:

Postavi komentar