MMVIII

Kolumna petkom by Vojkan Bećir

 

Samo bih o Kanye-u razgovarao. Ne samo o njemu, o onome što je napravio. Pričao bih o posledicama ekskluzivnosti. O tome kako počinjem da cenim Tidal. Zbog upornosti. Nekada je važilo “You gotta spend money to get money”. Čini mi se da je danas preciznije “You gotta waste money to get it”. Pričao bih o tome kako na svako njegovo “hop”, pitate koliko visoko. Ali, prethodnog meseca napisao sam mnogo reči o njemu, sada je sve na vama. Ne zato što sam ja previše pisao, nego zato što je on toliko toga uradio. Na kratko se uzrujam jer ne razumem kako ne kapirate. Onda se setim da nikome to nije dužnost. Pa, onda pobesnim jer ga osuđujete. Tu se setim i gde leži problem. Ljutite se kada ne razumete stvari koje vas se ne tiču. Nemojte vikati na ono što ne kapirate, posebno nemojte upirati prstom na one za koje želite da ućute.

Napisao sam celu kolumnu o svojim dojiljama, Alanis, Dolores i Tori. Ali, sinoć sam video da je Dani Siciliano najavila povratak, pa ne mogu da ne iskoristim priliku da vam ispričam nešto o njenom gostovanju u Beogradu. Probaću da budem kratak i koncizan. Da vam ispričam zabavni deo, bez da vam dajem imput zašto je to različitim generacijama najbolji period novije klabing istorije Beograda. Kada smo eksperimentisali zvukom, kada smo znali tačno čega smo gladni i gde to da nađemo. To je period u kojem je rejv bio plesan, tada smo kod kuće slušali dens a na podijumu balade. Vreme kad su cvetale banane međ testerama i elektranama.

 

Radim ti ja tad nešto za Plastic. To se zove PR tada. Jako je popularno. Svi su PR, makar svoj. Neki obavezno naglašavaju da se kaže PR menadžer. Meni super. Nemam pojma šta radim. Većim delom sam pijan ili mamuran. Sad bih drugačije sa nuđenim u to vreme. Ali, velika škola.

Radim najave, pišem objave, dajem izjave… i bavim se programom. Bukiranje artista nije mi osnovna odgovornost, ali već tada znam dosta o izvođačima pa sam sve češće pitan šta mislim. Roster se zove taj spisak izvođača jedne agencije. Kada ga uzmem u ruke, ma nema te jelke sa dovoljno velikim poklonima. Idem azbučnim redom kroz ta imena i zamišljam svaku žurku na milisekund. Provedem se na svakoj. Onda kažem, na primer, hajde da probamo sa Simian Mobile Disco. Imaju komercijalno upešni hit, MTV im vrti spotove, mogu da se čuju na radiju, a nisu izgubili status u andergraung zajednici. DJ set ne košta previše, posebno kad imamo u vidu da možda dobijemo i publiku iz regiona. Biće na turneji, pa ćemo uzeti datum koji znači jeftiniji prevoz. To su sve neki kriterijumi kojima se vodim pre nego što predložim.
Samo jednom sam imao muzičku želju. Bila je to Dani Siciliano.

 

Be my producer, give me a beat

 

Dani Siciliano je američka pevačica. Ređe ćete čuti o njoj kao producentkinji. Verovatnoća je da će biti pomenuta kao vokalista na albumima Matthewa Herberta, ali i kao njegova supruga. Otpevala je ceo Bodily Functions album 2001. godine, doprinela vokalom na Scale, a iako ima malo zabeleženog o tome, njen doprinos je daleko veći. Dani ima dva solo albuma, Likes… i Slappers. Ovaj drugi je posebno interesantan zbog organskih zvukova. Većina bitova nastalo je udaranjem o sopstveno telo, što se teško prepoznaje pri slušanju. Ali, um reaguje na tu familijarnost.

 

Dani Siciliano bukirali smo za 15. februar 2008. godine.

Sve što je moglo da pođe naopako, pošlo je.

 

Čuvala je psa prijateljici. Bila je gužva, nije stigla na avion. Došla je kasnijm letom, ali ne i njena oprema. Na aerodromu je kupila jedan CD, na mejlu je imala demo nekog klinca, slušao joj se Stevie Wonder, voli Glass Candy. Od toga je napravljen DJ set. Od samo četiri pesme!

 

Disc koji je kupila na aerodromu bio je Overpowered. Ostaće misterija šta se dogodilo sa trouglom koji je činila pored Roisin Murphy i Matthewa Herberta. Postoje spekulacije da je Matthew ostavio Dani zbog Roisin koju je upoznao kada je radio remikse za Sing It Back, a kasnije joj producirao prvi solo album. Dani se ponašala kao ostavljena tinejdžerka. Prepila se već u hotelskoj sobi. Jedva sam je odvukao do kluba. Ideja je bila da bar pušta nešto sa ploča lokalnih DJ-eva. Klatila se nad Ewoxovom kolekcijom i na kraju odlučila da se ipak samo malo klati tokom njegovog seta. Mikrofon nije mogla da drži.

 

Najveći apsurd je to što su njene četiri pesme esencija mog muzičkog profila, odnosno najbolji DJ set svih vremena.
Imamo Steviea Wondera, jednog od najvećih svih vremena. Ali, bira njegovu manje poznatu stvar.

Glass Candy su sveži, definišu kul vremena u kojem smo.
Roisin Murphy je aktuelno božanstvo. Na to dodajemo kontraverzu oko njihovog odnosa. Shade koji je bacila na publiku koja vrišti When I think that I’m over you, I’m overpowered… čini se da tih dana Dani i Roisin nisu pile čaj zajedno.

A onda smo imali i ekskluzivu.

Mesec dana pre nego što je zvanično objavljena kao singl, u klubu Plastic puštena je pesma Black and Gold. Dani ju je dobila mejlom od klinca koji je njen fan. Poslao joj je da čuje šta ima da kaže. Narezali smo pesmu na disk i bezobrazno sačuvali fajl koji se zvao nešto tipa BLACK_AND_GOLD_FINAL_EDIT. Već je jednom pustila tu pesmu na nedelji mode u Parizu, svi su poludeli. Sada tu priliku ima i Beograd. Intro od pola minuta, pulsirajući izlazak iz vode, gospel vokal, činjenica da ga je kalila Chaka Khan… a onda je klub eksplodirao. Svi su imali podignute ruke i svi su joj sve oprostili.

Nekoliko puta sam čuo tu pesmu u hotelu dok smo o njoj pričali, sasvim dovoljno da se pravim kao da sam naučio tekst.

Bio sam i dalje prestravljen, preumoran i preponosan.

 

Cause if you’re not really here, then I don’t want to be either

I wanna be next to you, black and gold, black and gold, black and gold

 

Ako je bilo teško dovesti je do kluba, tek je bio pakao vratiti je nazad. Nije bilo šanse da je probudim na vreme kako bi stigla na avion. Odlučila je da ostane u Hyattu o svom trošku bar još jedan dan. Na račun za mini bar i novu avionsku kartu je potrošila ceo honorar.

 

Možda sasvim slučajno, ali kao i Roisin, Dani Siciliano prekida osmogodišnju pauzu.

U aprilu stiže novi album. Prvi singl možete za sada slušati samo na Soundcloudu.
https://soundcloud.com/circus-3/a-im-the-question
Čini mi se da će igrati na sigurno, a dozvoliti kolegama sa etikete da se kroz remikse igraju.
Parižanin Ben Vedren će prvi uraditi i acapella verziju, ali treba se nadati jer su na Circus Company i Set Troxler, DJ Koze, dOP, Nôze, Nicolas Jaar…

 

 

 

Share:

Postavi komentar