Samo je jedna Kajli.

Kolumna petkom by Vojkan Bećir

U nekom trenutku sam prihvatio da kada se kaže Džastin, ne misli se isključivo na Timberlejka već i na Bibera.

Pre dve godine mi je prvi put neko rekao Kajli, a nije mislio na Minog. Nikada se neću navići.

Jedna je Kylie!

 

Govorim o nekome ko je jedna od najvećih pop zvezda svih vremena, a izuzetno je aktivna i danas.
Ima dvanest studijskih albuma, preko sedamdeset singlova prodatih u više od sedamdeset miliona jedinica.  Imala je četrnest uspešnih turneja (čak i jednu antiturneju). Glumila je u različitim hit filmovima kao što su Street Fighter i Moulin Rouge.
No, nekako se desilo da ju je nekoliko generacija propustilo. Ovonedeljna kolumna je o njoj.
O tome kako je stekla svetski uspeh, pritom nikada nije bila globalna zvezda.

 

 

Kod nas, ona je household name. Bar dve generacije u jednom domaćinstvu će znati odgovor na pitanje ko je vlasnik hita Can’t Get You Out of My Head. No, Kajli u svetu nije toliko poznata kao što nam se čini. Posebno ne danas, što je apsurd imajući u vidu da je aktivnija nego ikad. U Velikoj Britaniji prošlo je doba kada će se u svakoj epizodi popularne serije Men Behaving Badly ona (i njena sestra) pominjati kao ultimativni seks simboli. Sjedinjenje Države eventualno je tretiraju kao few-hit-wonder fenomen i možda će se čak i oni koji su rasli uz nju iznenaditi što je živa.

Pre dve godine potpisala je za Roc Nation. Menadžerisali su njenu karijeru dok je Warner otkupljivao Parlophone records. Već su se ona i Jay-Z rastali, ali je u međuvremenu izbacivala singlove koje su pisali Pharrell i Sia, ali i MNDR i Brooke Candy. (Užasan) duet sa Enrikeom, ali solidan album. Uvek dobra i rasprodata turneja. Bila je sudija u The Voice UK, gostovala na pesmi Laure Pausini. Pa se vratila u rodnu Australiju da podigne gledanost talent šoua i tamo. Kao neko ko se sa tim izborio, zaštitno je lice borbe protiv raka dojke.

Džepna Venera  je na svakom tržištu po malo.

Na svakom kiosku je bar jedna naslovnica sa njenim likom, skoro uvek.

 

Povratnik Giorgio Moroder izbacuje početkom ove godine Right Here Right Now sa njenim vokalom.
Nakon disco poslastice, dala nam je Live album.

Pojavila se u blokbasteru San Andreas, sitkomu Young&Hungry.

Pojavila se na Nervo pesmi (suncetipoljubim!) sa svojim najboljim drugom. To je Jake Shears kojeg nadam se znate iz benda Scissor Sisters. Na toj traci je Nile Rogers sa kojim, nedavno je objavljeno, sprema božićni album. Na njemu će biti uptempo božićne verzije popularnih pesama i neke nove trake. (Ako poslušate njenu verziju Santa Baby, možda shvatite zašto je to toliko sjajna vest.)

Snimila je naslovnu pesmu za aktuelni film Absolutely Anything (u kojem je važnu ulogu glasom odigrao Robin Williams).

Izbacila je zbunjujući EP Kylie + Garibay na kojem su tri saradnje:

Shaggy (da, živ je!), Giorgio Moroder (opet?), Sam Sparro (YAAAS!).

Uvek u donjem vešu, nikada nisko.

 

Pre trideset godina počela je njena karijera. Bila je tek manja uloga u australijskoj sapunici, a sada je primer dobrog vođenja na duge staze.

 

Kylie Minogue originalna je princeza popa. Mnogo pre Britni, mnooogo pre Ariane. Madonnini fanovi tvrde da nikada nije imala šansu, dok postoji struja koja tvrdi da je Kajli krunu jednostavno prepustila.

Njihove karijere se prepliću sa Džeksonovom. I, dok je Majkl isplivao kao pobednik van konkurencije, Kajli i Madonu su stalno suprotstavljali.

Dok je jedna skromno odgovarala na pitanja novinara i veličala konkurenciju, druga je ironično nosila majicu sa likom konkurentkinje.

Obe su trendspotterke, sa tom razlikom da je jedna više rizikovala, više dobila, ali više i grešila. Još uvek su u trci, i ispostaviće se, ocenjivali smo trku na sto metara, a gledamo maraton.

 

@vojislavzapravo
POPactually

 

Kylie Minogue feat. Sam Sparro – If I Can’t Have You možete čuti u TOP CHARTU na Gradskom radiju (ponedeljkom od 20h) kao i u ovonedeljnoj Digster SELECTED by POPactually plejlisti. Tamo je još jedan prirodan spoj – Janet Jackson i Missy Elliott, neki sasvim novi artisti, ali i trake sa dugoočekivanog Disclosure albuma, nova Ellie Goulding, pesma koju je Sia pisala za Adele i domaći artisti Luke Black i Voneve.

 

Share:

Postavi komentar