Sećaš li se Kelela, padala je kiša neprestana

Kolumna petkom by Vojkan Bećir

 

Trebalo nam je nekoliko nedelja da uskladimo kalendare, ali tek par minuta da se razumemo. Krajem prošle godine, Sara Jović i ja smo se dogovorili da jednom nedeljno pišemo kolumnu za njen MjuzNews. Nakon letnje pauze, sada smo se povezali sa Digsterom i ja, nekim čudom, i dalje imam prostora da pišem o bilo čemu, dokle god ikako uvežem sa (pop) muzikom. Ispostavlja se da mi se veruje, nakon deset godina na radijima, stotina organizovanih koncerata, hiljade posećenih žurki, milion blekautovanih aftera. Nikada mi niko nije rekao Ne na bilo koju temu. Čak ni kada teme nema. Verovatno zato što je moja autocenzura ono na šta prvo zgazim svakog jutra bilo da ustajem na desnu ili levu nogu.

 

Uporne kiše ovih dana setile su me na prošlogodišnje poplave, na tragedije o kojim se mnogo pričalo i o potezima koji su se prećutali. Na to kako se kod nas olako proglašava Dan žalosti, kakve su posledice toga i da li je sve što je klasična ujedno i prikladna muzika.

Ne mogu da se ne setim MAD in Belgrade festivala. Posebno jer je Kelela izbacila novu pesmu. /Na plejlisti je/

 

Kada pada kiša pored mora, to je malo drugačije. To ume da te lupi po glavi. Imao sam neke ozbiljno katarzične momente tokom London Grammar koncerta. Ispostaviće se, i ljudi oko mene. Prošlo je tačno godinu dana. Kiša tog leta nikada nije prestala pa će se ispostaviti da sam (svojevoljno) iz blata slušao šta Jamie xx ima da kaže. Malo sam zauvek ostao u tom Rovinju. Srećom, ako sam tamo, nisam sam.

 

Nikada nisam razumeo zašto nije kul slušati Alanis. Valjda je bila sveža kada se pojavila pa postala globalno uspešna, a to se ne prašta. (Kako stojimo sa The Weeknd ovih dana?)

Mnogo puta kada je padala kiša, slušao sam Jagged Little Pill. Još dok nisam znao šta Jagged znači. Postojao je internet tada, ali ne i navika na isti. Rečima koje nisi znao, svako je mogao da da svoje značenje. Alanis Morissette slavi dvadeset godina postojanja kultnog albuma nekakvim sega mega izdanjima na kojim će biti neobjavljenih pesama. Jedna od njih zove se Superstar Wonderful Weirdos. Evo je na mojoj Digster plejlisti koju ću apdejtovati svake nedelje, pa je slobodno sinkujte.

Share:

Postavi komentar