Van konteksta

Kolumna petkom by Vojkan Bećir

Deadline za ovu kolumnu je petak podne. Desi se da bude gotova u sredu, ali se pod izgovorom da želim da budem što aktuelniji, dogodi da je pišem u 11:47. To je sada slučaj.

Hteo sam da ove nedelje bude priče o domaćoj sceni, o tome da nas je zapljusnuo novi talas, o tome kakav je. O apsurdnosti granica mi se pisalo i nejmdropovao bih one za koje mislim da su vredni pomena. Neki od njih slave 25 godina postojanja, neki slave toliko godina karijere. O tome možda sledeće nedelje. Danas sam drugačijeg raspoloženja.

 

Kasnim čak i kad kolumnu napišem unapred. Probudim se petkom pre podneva i samo želim da umanjim broj slovnih grešaka. Ali, avaj. Udari me internet svim svojim protokom.
Stigle nove dojave o tome da li Kanye torentuje softvere i navodni spisak pesama za Beyonce album. Na njemu je i navodni spisak saradnika (Adele!, Mariah!, Nicki!, Jay Z!, Kanye!, Frank!). Impresivno je zato što je moguće. Pojavio se novi album Kendricka Lamara. Evo, slušam. Dosta dobar. Evo ga i Cee Lo. Zdravo, gospodine Green. Yanis iz Foalsa brani najvećeg provokatora današnjice. Kylie se brani od Kylie. Dolazi Enrique. Pitali me šta bih pitao Shuru. Roisin završila novi album. Icona Pop imaju strava novu stvar. Pravi se studija slučaja Lady Gaga February2016. Sam Smith je slučaj. Sviđa mi se ukrajinska predstavnica na Evroviziji.  Ššta?

Čuo sam je pre mnogo nedelja na Soundcloudu. Zove se Jamala. Provlačila mi se kroz plejliste mnogo pre nego sam je doveo u vezu sa izborom koji sve češće ima neprimetne kandidate. Nije što nisu dobri, nego što nisu ni zabavni.

Možda je to nuspojava same organizacije koja smrdi na očaj. Organizatori se bore za gledanost dovođenjem takmičara iz Australije (i ove godine će učestvovati, predstavnik je Dami Im). Pa je onda tu i pakao sa novim pravilima za glasanje.

Nisam očekivao da će ovo biti tekst o Eurosongu. Čekaj da se vratim. Znam šta sam hteo.

Hteo sam da kažem da bih malo da opet slušam muziku rasterećen konteksta.

Odlepio sam na T.L.O.P. zato što sam fan godinama. Kapiram da je ljudima teško da ga skapiraju. A i zašto bi mu dali toliko vremena. Zato ću danas da isključim vesti i samo pustim flow. Možda uključim shuffle cele svoje muzičke biblioteke. Slušaću stream svog soundcloud profila i obećavam da kada budem naišao na pesmu koja mi se dopada, neću kopati da saznam da li osoba koja ju je napisala ima svih deset prstiju na nogama. Neću tražiti da li je sempl iz sedamdesetih ili je beat mladog producenta iz projekata.

Ovog vikenda želim i sebi i vama da rasterećeno slušamo muziku. Možda neki guilty pleasure padne. Možda nešto što nam draži i vijuge. Želim da ako su vam slušalice u ušima, telefon ostane u džepu. Da polomite tanjir dok perete sudove jer ste đuskali. Hoću da ponovo primećujemo muziku.

 

Osvežio sam vam DIGSTER Selected by POPactually plejlistu za ovu nedelju.

Ovo moram da izdvojim.

Nadam se da će vam se dopasti.

Do sledećeg petka, pevajte kao da vas niko ne gleda! #foryourlife

 

Vojkan Bećir

@vojislavzapravo

Share:

Postavi komentar